Home » Scheurich

Scheurich

Scheurich werd 1928 opgericht door Alois Scheurich en zijn neef Fridolin Greulich als groothandel in glas, porselein en keramiek. In 1938 vestigde Scheurich zich in Kleinheubach (70 kilometer ten zuidoosten van Frankfurt am Main). In 1948 begon men met de fabricage van huishoudkeramiek. In 1954 stopte Scheurich met de groothandelsactiviteiten en richtte zich helemaal op het zelf vervaardigen van keramiek. Aanvankelijk maakten ze vooral bowlschalen en asbakken, maar ze stapten al snel over op de productie van vazen, figuren, schalen en bloempotten.

Scheurich werd vooral immens populair aan het eind van de jaren 60. Scheurich hield zijn prijzen laag en gecombineerd met in de smaak vallende designs zorgde dat voor een miljoenenomzet. De strategie van Scheurich daarbij was om dezelfde modellen werden telkens van andere decoraties voorzien. De ontwerpen werden twee maal per jaar aan de veranderende smaak van het publiek aangepast. Rode en oranje vazen werden het beste verkocht, gele en paarse minder. Van elke vaas zijn er minstens 500 stuks gemaakt. De belangrijkste ontwerpers waren: Heinz Siery, A. Seidel, Monica Schödel-Müller, Werner Nowka.

Sommige designs werden speciaal voor exportdoeleinden gemaakt; op de bodem van die vazen staat geen “West Germany”, maar “foreign”. Toch kwamen ook vazen met “foreign” op de thuismarkt terecht.

Scheurich maakt altijd gebruik van witte klei. De vazen zijn gesigneerd met ‘ W.GERMANY ‘ of ‘ WEST GERMANY’ gevolgd door drie cijfers (het modelnummer), een streepje en twee cijfers (hoogte van de vaas in cm).